Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Francuskie krążki z budyniem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosty efektowny deser dla dużych i małych.

Francuskie krążki z budyniem.

Składniki:

Francuskie krążki z budyniem.

 

  • dwa opakowania ciasta francuskiego
  • budyń ugotowany w połowie porcji mleka
  • kilka kostek gorzkiej czekolady do dekoracji
  • kieliszek mleka do smarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Francuskie krążki z budyniem.
Z ciast francuskich wycinamy szklanką krążki, ma ich być liczba parzysta. Połowę kółek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je mlekiem. W drugiej połowie kieliszkiem wycinamy dziurki i kładziemy na pełnych krążkach. Mleko zadziała jak swojego rodzaju spoiwo zlepi obie warstwy. Resztą mleka smarujemy wierzch kółek i do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 - 20 minut. Gdy ostygną gotujemy budyń, jeszcze ciepły nakładamy do dziurek w ciastkach, dekorujemy kostką czekolady i gotowe.