ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Francuzkie serowe paluszki Gina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Paluszki francuskie są dość popularne ale gotowe są drogie więc lepiej do piwka upiec je samemu. Smaczne i tanie polecam wszystkim.

Francuzkie serowe paluszki Gina Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Francuzkie serowe paluszki Gina

 

  • Paczka ciasta francuskiego
  • 1 żółtko wymieszane z 4 łyżkami mleka
  • 250 g tartego sera najlepiej 3 - 4 rodzaje wymieszane
  • Czerwona słodka papryka
  • Czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Francuzkie serowe paluszki Gina
Ciasto wyjmujemy z opakowania. Rozkładamy ciasto stroną z papierem na stolnicę, smarujemy ciasto żółtkiem, sypiemy serem i przyprawami po czym ciasto wałkujemy tak aby przyprawy z serem się przykleiły czynność powtarzamy z drugą stroną ciasta. Następnie ciasto kroimy na paski 8 cm na ½ cm.

Tak pocięte paski lekko skręcamy tworząc tz kokardki układamy na brytfance wyłożonej papierem i zapiekamy około 10 minut przy tem. 180 C.

Bardzo dobrze smakują podane np. do piwa polecam wszystkim.
Francuzkie serowe paluszki Gina
oddzielamy żółtko od białka a następnie żółtko mieszamy z mlekiem
Francuzkie serowe paluszki Gina
ciasto francuskie dokładnie smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem
Francuzkie serowe paluszki Gina
posmarowane żółtkami ciasto rozkładamy tarte sery i przyprawy a następnie wałkujemy całość
Francuzkie serowe paluszki Gina
rozwałkowane ciasto tniem na paski 8cm-1/2cm lekko skręcamy w formę kokardki
Francuzkie serowe paluszki Gina
wypiekamy w piekarniku około 10 minut na 180 stopni