Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1283]

Kruche babeczki z pianką kokosowo- malinową

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Kruche babeczki z pianką kokosowo- malinową- doskonały deser dla całej rodziny. Każdemu będą smakować.

Kruche babeczki z pianką kokosowo- malinową

Składniki:

Kruche babeczki z pianką kokosowo- malinową

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 100g masła,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 łyżki śmietany 18%,
  • szczypta proszku do pieczenia,

Pianka

  • 150 ml śmietany 30%,
  • 1 opakowanie galaretki malinowej,
  • 100g malin świeżych lub mrożonych,
  • 3 łyżki mleczka kokosowego,

Dodatkowo

  • maliny i wiórki kokosowe do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z pianką kokosowo- malinową
Ciasto:

Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto.  

Przygotowane ciasto rozwałkowuję. W cieście wykrawam krążki. Kawałkami ciasta wyklejam foremki na babeczki. Spód nakłuwam widelcem. Babeczki piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Pianka:

Galaretkę rozpuszczam w szklance wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję maliny, mleczko kokosowe oraz tężejącą galaretkę. Wszystko razem miksuję.

Pianką wypełniam upieczone babeczki. Odstawiam do stężenia. Następnie wierzch babeczek dekoruję malinami oraz wiórkami kokosowymi.