Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Frytki z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mimo, że frytki z dyni wyglądają jak te z ziemniaków, to smakują całkiem inaczej, wręcz nieziemsko. Polecam gorąco do spróbowania ;)

Frytki z dyni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frytki z dyni

 

  • dynia 300g,
  • 1 cebula,
  • curry 2 łyżeczki,
  • maka 5 czubatych łyżek,
  • sól,
  • papryka ostra

 

Sposób przygotowania:

Frytki z dyni
Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i miękki miąższ. Odważoną część dyni kroimy w słupki. Cebule obieramy i ścieramy ją na drobnych oczkach tarki. Tak startą cebulę mieszamy dokładnie z frytkami. Całość odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Przygotowujemy panierkę - mąkę mieszamy z curry. Po wyjęciu słupki dyni solimy i posypujemy ostrą papryką, dokładnie mieszamy. Słupki obtaczamy w mące z curry. Wrzucamy je na rozgrzany olej. Frytki smażymy najpierw na większym ogniu, żeby stwardniały. Następnie zmniejszamy ogień i przypiekamy na rumiano. Po upieczeniu przekładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy je jeszcze ciepłe.
Frytki z dyni
Odważoną część dyni kroimy w większe słupki.
Frytki z dyni
Przygotowujemy panierkę - mąkę mieszamy z curry.
Frytki z dyni
Słupki obtaczamy w mące z curry. Wrzucamy je na rozgrzany olej.
Frytki z dyni
Po upieczeniu przekładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Tagi:

dynia mak frytki