Aleksandra Niparko

Aleksandra Niparko

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Zupa dyniowa z serkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zimą tęsknimy za latem oraz wiosną, brakuje nam koloru w ogrodzie i kuchni. Z pomocą przychodzą przetwory oraz warzywa jesienne. Idealny na zimowe wieczory jest krem z dyni.

Zupa dyniowa z serkiem

Składniki:

Zupa dyniowa z serkiem

 

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowa z serkiem
Umytą i pokrojoną w duże kawałki dynię polewamy oliwą, posypujemy przyprawami i poddajemy obróbce termicznej w piekarniku. (temperatura 200 st C czas 40 minut).

Gdy warzywo zmięknie możemy wyciągnąć wszystko z piekarnika i dodać do wywaru.

Bulion wcześniej gotujemy, dodajemy marchewkę,ostrą paprykę. Całość gotujemy jeszcze przez 20 minut i potem miksujemy na gładki krem.

Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gorący krem podajemy z prażonymi pestkami, serkiem lub jogurtem i tymiankiem(pietruszką).