Sposób przygotowania:
Chleb z dynią, orzechami włoskimi i tymiankiem
Odmierzoną ilość mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, drożdże, puree z dyni i tymianek. Następnie stopniowo dolewamy letnią wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Do przygotowanego ciasta dodajemy posiekane orzechy i oliwę z oliwek. Wyrabiamy do czasu, aż orzechy i oliwa dobrze się połączą z ciastem. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, formujemy i umieszczamy w wysmarowanej tłuszczem formie do chleba. Nakrywamy ściereczką i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia (na ok. 30 minut). Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, formujemy i umieszczamy w wysmarowanej tłuszczem formie do chleba. Nakrywamy ściereczką i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia (na ok. 30 minut). Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.