Słownik kulinarny

d

Dynia

Dynia
fot. Fotolia
Dynia jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny dyniowatych, która obejmuje około dwudziestu gatunków. Pochodzi z gorących i ciepłych  krajów Ameryki. Obecnie powszechnie znana i uprawiana. Najbardziej znane odmiany to dynia olbrzymia, piżmowa i zwyczajna. Ze względu na piękne owoce uprawiana jest również dynia ozdobna. Dynia ma kształt kulisty, cylindryczny lub gruszkowaty najczęściej o pomarańczowej lub żółtej skórce i miąższu, chociaż są odmiany zielone i białe. Osiąga masę nawet do 200 kg, jednak w przypadku dyni olbrzymiej znane są okazy dochodzące nawet do 800 kg. Króluje na naszych stołach od końca września nawet do stycznia. Idealnie nadaje się na przetwory i bardzo dobrze przechowuje się.

Dynia składa się przede wszystkim z wody oraz witamin, takich jak: C, E, B1, B3, B6, B9 oraz bardzo dużo beta karotenu – im bardziej pomarańczowy miąższ tym większa jego zawartość. Nie zawiera sodu, między innymi dlatego świetnie wspomaga odchudzanie i leczy nadciśnienie. Nie jest zalecana diabetykom, ponieważ ma wysoki indeks glikemiczny.

Bardzo cenne pod względem zdrowotnym są pestki dyni. Jest to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz fitosterole. Olej z pestek dyni jest jednym z najbardziej cenionych olei na świecie, ze względu na walory smakowe i wartości zdrowotne.  Nie zastąpiony w walce z pasożytami układu pokarmowego, również spożywanie świeżych pestek dyni doskonale zabezpiecza organizm przed pasożytami. Duża zawartość cynku stawia dynię na szczycie w walce z niepłodnością. Zalecana jest parom starającym się o potomstwo. Poza tym bardzo korzystnie wpływa na wygląd i elastyczność skóry.

W kuchni wykorzystujemy dynię jako składnik zup, sosów, kremów, ciast, ciasteczek, dżemów.
 
Szarlotka z dynią

Szarlotka z dynią

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pikantny krem z dyni

Pikantny krem z dyni

peggi peggi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: