Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Galaretka z czerwonego wina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Galaretka z wina ma ciekawy smak. Podawać tylko osobom dorosłym.

Galaretka z czerwonego wina

Składniki:

Galaretka z czerwonego wina

 

  • 2 szkl czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy lub limonki
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3,5 łyżeczki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z czerwonego wina
Żelatynę wsypać do garnuszka, zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, odłożyć. Zagotować 1 szklankę wody z cukrem i otartą skórką z pomarańczy. Do gorącej wody dodać napęczniałą żelatynę, podgrzać, wymieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, przestudzić, połączyć z winem, przyprawić do smaku sokiem z cytryny. Przygotowany płyn rozlać do salaterek i odłożyć do lodówki do zastygnięcia. Galaretkę podawać z bitą śmietaną.