Słownik kulinarny

l

Limonka

Limonka
fot. Fotolia
Limonka – gatunek rośliny należący do rodziny rutowatych. Pochodzi z rejonów Azji Południowo Wschodniej. Uprawiana jest w wielu tropikalnych i subtropikalnych rejonach świata. Do największych producentów owocu limonki zalicza się Meksyk, Indie, Argentyna, Brazylia. Rośliny limonki owocują przez cały rok. Limonki inaczej zwane limetkami to zielone cytrusy o bardzo kwaśnym i aromatycznym smaku.Limonki pod względem właściwości są bliskie cytrynie, jednak w swym miąższu nie posiadają pestek. Sok z limonki jest kwaśniejszy od soku z cytryny i posiada w sobie trochę goryczy.

Zawartość
Limonka zawiera w sobie znacznie więcej witaminy C niż cytryna. Jej owoce oprócz dużej zawartości witaminy C zawierają w sobie minerały tj. potas, wapń, fosfor. Są w niej obecne również bioflawonoidy cytrusowe oraz śladowe ilości olejku eterycznego.

Działanie
Owoc limonki bogaty jest  w olejki eteryczne.  Działa na skórę człowieka oczyszczająco. Poza tym  wyrównuje koloryt skóry i poprawia jej elastyczność, jednocześnie nadając jej przyjemny zapach. Dzięki zawartości minerałów wzmacnia kości.

Zastosowanie
Limonki dzięki swoim właściwościom i smakowi są wręcz stworzone do produkcji soków i orzeźwiających napojów. Są uwielbiane przez barmanów, ponieważ doskonale nadają się do dekoracji i wzbogacania smaku rozmaitych drinków. Cytrus ten jest bardzo ważnym składnikiem najpopularniejszego koktajlu alkoholowego mojito zawierający również biały rum, cukier, miętę, wodę gazowaną i kruszony lód. Świetnie komponują się z pieczonymi rybami, słodkimi wypiekami oraz różnego rodzaju pastami i sosami. Można ją stosować do skrapiania warzyw i owoców. Świetnie komponuje się z goździkami, imbirem i cynamonem. Swoje zastosowanie tak jak i inne owoce egzotyczne znalazła  również w kosmetyce.
Limonkowe udka

Limonkowe udka

bernika bernika
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: