mr19871

mr19871

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Galaretka z musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo fajne w wyglądzie i smaczne desery dla dzieci jak i na każdego rodzaju przyjęcia.

Galaretka z musem truskawkowym

Składniki:

Galaretka z musem truskawkowym

 

  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 30 dag truskawek
  • 3 białka
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 szkl. śmietany 30%
  • 4 kostki czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
  • 5 dag rodzynek

Sposób przygotowania:

Galaretka z musem truskawkowym
Galaretkę rozpuścić, używając 1/2 szklanki wody mniej niż w przepisie.Studzimy i przelewamy do pucharków.Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.Truskawki opłukujemy wodą, odkładamy kilka sztuk a resztę zmiksować.Żelatynę rozmieszać z 1/4 szklanki zimnej wody. Ubić pianę z białek, stopniowo dodawać cukier puder i zmiksowane owoce, wciąż ubijając. Żelatynę rozpuścić i dolać powoli do musu , mieszając. Na każdą porcję galaretki wykładamy warstwę musu i odstawiamy do zastygnięcia.Śmietanę ubijamy, ozdabiamy nią deser, na wierzch wykładamy pokrojone w ćwiartki truskawki.Posypujemy sparzonymi i osączonymi rodzynkami i startą czekoladą.

Tagi:

czekolada