jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Galaretkowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

aksamitno - śmietankowe galaretki

Galaretkowiec

Składniki:

Galaretkowiec

 

  • 1/2 litra mleka
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30 %
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 galaretka wiśniowa - na wierzch

Sposób przygotowania:

Galaretkowiec
3 galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody, ostudzić, zastudzić.

Żelatynę rozpuścić i ostudzić.

Galaretki pokroić w kostkę, przełożyć do tortownicy.

Mleko wymieszać ze śmietanką lekko ubić z cukrem pudrem i waniliowym.

Wymieszać z żelatyną, masą zalać galaretki i zastudzić.

Po wyjęciu z tortownicy deser udekorować stężoną galaretką wiśniową.