olchunia90

olchunia90

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

Gałuszki z ziemniaków i wolowiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smaczne i proste, gdy nie masz czasu na wykwintny obiad

Gałuszki z ziemniaków i wolowiny

Składniki:

Gałuszki z ziemniaków i wolowiny

 

  • ziemniaków lub 4 duże, 1 jajko, mąka do panierowania, olej do smażenia, sól, pieprz, ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

Gałuszki z ziemniaków i wolowiny
ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. po ugotowaniu odlewamy wodę i mielimy razem z mięsem (sito o drobnych oczkach), dodajemy jajko, solimy i pieprzymy do smaku. całość dobrze mieszamy. następnie formujemy gałuszki (podłużne kluseczki, ok. 50g), obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.
Tak przygotowane gałuszki podajemy z sosem pieczarkowym lub pomidorowym