lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Babeczka Wielkanocna o smaku cytrynowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Następny smakołyk Wielkanocny, prosta babeczka, najpyszniejsza jak dla mnie . Myślę , że na każdym stole się znajdzie.

Babeczka Wielkanocna o smaku cytrynowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Babeczka Wielkanocna o smaku cytrynowym

Składniki:

  • 1 szklanka mąki krupczatki

 

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • jaja 5 szt

 

  • cukier puder 1 szklanka

 

 

Dodatkowo:

  • Polewa dekoracyjna biała

 

  • gwiazdki żółte

 

  • kuleczki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Babeczka Wielkanocna o smaku cytrynowym

Wykonanie:

Do misy wsypujemy mąkę pszenną i krupczatkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier. Wbijamy jaja, dodajemy mleko i sok z cytryny oraz miękką margarynę. Miksujemy składniki. Formę sylikonową smarujemy margaryną i obsypujemy mąka krupczatką, przekładamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Ostudzoną babkę polewamy białą polewą i obsypujemy żółtymi gwiazdkami i czekoladowymi kuleczkami na przemian.

Babeczka Wielkanocna o smaku cytrynowym
Do misy wsypujemy mąkę pszenną i krupczatkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier.
Babeczka Wielkanocna o smaku cytrynowym
Wbijamy jaja o temperaturze pokojowej do składników.
Babeczka Wielkanocna o smaku cytrynowym
Dodajemy mleko letnie do składników i nadal miksujemy.
Babeczka Wielkanocna o smaku cytrynowym
Dodajemy miękką margarynę i miksujemy na jednolitą masę
Babeczka Wielkanocna o smaku cytrynowym
Formę sylikonową smarujemy margaryną i obsypujemy mąka krupczatką, przekładamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.