Ewelina248

Ewelina248

Kucharz
[Przepisów: 10]

Gofry 10

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybki i smaczny deser na słodko

Gofry 10 Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gofry 10

 

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mleka
  • 2 i pół szklanki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Gofry 10
Żółtka oddzielić od białek. Do małej miski wbijamy białka i dodajemy szczyptę soli. Do większej miski dajemy żółtka, wlewamy mleko i wsypujemy cukier waniliowy, wszystko ucieramy mikserem na małych obrotach. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia powoli wsypujemy do ciasta dalej miksując na małych obrotach. Gdy ciasto będzie gładkie wlewamy powoli olej i mieszamy. W małej misce ubijamy wcześniej przygotowane białka na sztywną pianę. jak ubijemy to delikatnie łyżka dajemy do ciasta i miksujemy jeszcze chwilkę. Ciasto powinno wyjść gęstsze niż na naleśniki, jeśli takie nie jest to dosypujemy troszkę mąki. Nagrzewamy gofrownicę i wlewamy chochelką ciasto, pieczemy aż się zarumienią. Gotowe gofry podajemy z ulubionymi dodatkami - bita śmietana, owoce, dżem, cukier puder.
Gofry 10
pyszne gofry przed podaniem ulubionego dodatku