Sposób przygotowania:
Gofry 10
Żółtka oddzielić od białek. Do małej miski wbijamy białka i dodajemy szczyptę soli. Do większej miski dajemy żółtka, wlewamy mleko i wsypujemy cukier waniliowy, wszystko ucieramy mikserem na małych obrotach. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia powoli wsypujemy do ciasta dalej miksując na małych obrotach. Gdy ciasto będzie gładkie wlewamy powoli olej i mieszamy. W małej misce ubijamy wcześniej przygotowane białka na sztywną pianę. jak ubijemy to delikatnie łyżka dajemy do ciasta i miksujemy jeszcze chwilkę. Ciasto powinno wyjść gęstsze niż na naleśniki, jeśli takie nie jest to dosypujemy troszkę mąki. Nagrzewamy gofrownicę i wlewamy chochelką ciasto, pieczemy aż się zarumienią. Gotowe gofry podajemy z ulubionymi dodatkami - bita śmietana, owoce, dżem, cukier puder.
mika3008
Ewelina248
mika3008
ta to są takie niejadki, że choćbyś im marcepany dawała to nie zjedzą :)