danijjel

danijjel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Gorąca czekolada

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny rozgrzewający napój na zimowe wieczory.

Gorąca czekolada

Składniki:

Gorąca czekolada

 

  • 0,5 l mleka
  • ok 100 g gorzkiej czekolady (jedna tabliczka)
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Gorąca czekolada
Do niewielkiego garnuszka wlej trochę wody. Następnie do garna z wodą wstaw metalową miseczkę, tak aby stworzyć "łaźnię wodną". Do miseczki wkrusz tabliczkę gorzkiej czekolady i dodaj trochę mleka. Podpal ogień pod garnuszkiem i poczekaj aż czekolada się rozpuści. Od czasu do czasu warto przemieszać. Gdy czekolada się rozpuści dodaj resztę mleka i podgrzewaj dalej. Gdy napój będzie już wystarczająco gorący dodaj cynamon i cukier. (UWAGA! przed dodaniem cukru warto skosztować napoju, gdyż cukier nie zawsze jest potrzebny, zależy od czekolady, ilość cukru należy dostosować do swoich upodobań). Wszystko dokładnie pomieszać i voila! Rozlać do filiżanek i można delektować się pysznym rozgrzewającym napojem. Można dodać mniej lub więcej cynamonu, wedle uznania.Porcja dla dwóch osób. Smacznego

Tagi:

czekolada