kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

SUPERPRZEPIS

Gotowane rzodkiewki z orzechami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Z gotowanymi rzodkiewkami spotkałam się pierwszy raz w Wielkiej Brytanii i szczerze mówiąc pomyślałam, że to szaleństwo je gotować. Spróbowałam i zmieniłam zdanie. Są bardzo smaczne. Podczas gotowania trącą ostrość i smakują trochę jak kalafior.

Gotowane rzodkiewki z orzechami

Składniki:

Gotowane rzodkiewki z orzechami

 

  • Dwa pęczki rzodkiewki
  • Łyżka cukru
  • Sól
  • Garść łuskanych orzechów włoskich
  • Stopione masełko do polania

 

Sposób przygotowania:

Gotowane rzodkiewki z orzechami
Rzodkiewki myjemy i odrywamy liści pozostawiając mały kawałek łodyżki (będzie dawał ładny zielony akcent) i zalewamy taka ilością wody, aby przykryła rzodkiewki. Dodajemy łyżkę cukru i sól do smaku. Gotujemy 7-10 minut w zależności od wielkości rzodkiewek. Odcedzamy. Polewamy roztopionym masełkiem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.