Sposób przygotowania:
Granola z Żurawiną
Swoją granolę zrobiłam bez dodatku cukru, ponieważ lubię używać jej do jogurtu owocowego. Gdy wsypuję granolę słodzoną, całość jest dla mnie zbyt słodka. Jeśli lubicie, można do płatków dodać cukru lub miodu. Odmierzyć potrzebną ilość płatków. Wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać płatki. Następnie wziąć po garści: żurawiny, płatków migdałowych i słonecznika. Można te ilości modyfikować wg własnego smaku. Żurawinę namoczyć we wrzątku (aby nie wyschła). Odcedzić. Wrzucić składniki do płatków, przemieszać. Piec kilkanaście minut, w 180st aby płatki się lekko zrumieniły (należy uważać aby się nie przypaliło). Gotową granolę wystudzić, przechowywać w szczelnym pojemniku. Podawać do mleka, jogurtu lub jako posypka do deserów.
mamaugotowana
Alex_M
ona nie jest sklejona. jest sypka, bardziej jak musli. taką lubię. olej tutaj nie ma dla mnie sensu bo chciałam uzyskać niskokaloryczny zdrowy dodatek do mleka czy jogurtu. ale oczywiście każdy robi to co lubi :)