Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Granola z Żurawiną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Czytając etykiety gotowych mieszanek, postanowiłam, że zrobię w domu. Zdrowsze, a efekt pyszny!

Granola z Żurawiną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Granola z Żurawiną

 

 

Sposób przygotowania:

Granola z Żurawiną
Swoją granolę zrobiłam bez dodatku cukru, ponieważ lubię używać jej do jogurtu owocowego. Gdy wsypuję granolę słodzoną, całość jest dla mnie zbyt słodka. Jeśli lubicie, można do płatków dodać cukru lub miodu. Odmierzyć potrzebną ilość płatków. Wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać płatki. Następnie wziąć po garści: żurawiny, płatków migdałowych i słonecznika. Można te ilości modyfikować wg własnego smaku. Żurawinę namoczyć we wrzątku (aby nie wyschła). Odcedzić. Wrzucić składniki do płatków, przemieszać. Piec kilkanaście minut, w 180st aby płatki się lekko zrumieniły (należy uważać aby się nie przypaliło). Gotową granolę wystudzić, przechowywać w szczelnym pojemniku. Podawać do mleka, jogurtu lub jako posypka do deserów.
Granola z Żurawiną
Odmierzyć potrzebną ilość płatków Wymieszać Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia wysypać płatki
Granola z Żurawiną
Następnie wziąć po garści żurawiny płatków migdałowych i słonecznika Można te ilości modyfikować wg własnego smaku
Granola z Żurawiną
Wrzucić do płatków przemieszać Piec kilkanaście minut w 180st aby płatki się lekko zrumieniły