edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Domowa granola z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszna z mlekiem, jogurtem, z dodatkiem dowolnych owoców i bakalii lub po prostu podjadana na sucho.

Domowa granola z orzechami

Składniki:

Domowa granola z orzechami

 

Sposób przygotowania:

Domowa granola z orzechami

ETAP 1:

Domowa granola z orzechami
W misce umieścić wszystkie sypkie składniki.

Do miski wsypać płatki owsiane, posiekane orzechy, pestki słonecznika i ziarna sezamu.

ETAP 2:

Domowa granola z orzechami
Dodać płynne składniki i dokładnie wymieszać.

Dodać miód, olej i sok jabłkowy, dokładnie wymieszać.

ETAP 3:

Domowa granola z orzechami
Masę przesypać równą warstwą na wyłożonej papierem blasze.

Kruszonkę przesypać na blachę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.
Masę rozprowadzić równą warstwą.

ETAP 4:

Domowa granola z orzechami
Zrumienioną granolę wystudzić i przesypać do szczelnego pojemnika.

Piec w temperaturze 150 stopni (135 z termo obiegiem) do zrumienienia. U mnie trwało to 45 minut.
W międzyczasie wymieszać kilka razy.
Po wystudzeniu przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika.

ETAP 5:

Domowa granola z orzechami
Moja śniadaniowa porcja z kozim jogurtem i jeżynami.

Podawać z mlekiem, jogurtem, z dodatkiem dowolnych owoców lub podjadać na sucho.