Sposób przygotowania:
Gruszki duszone w winie
Gruszki obieramy ze skórki, przekrawamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Do rondelka wlewamy wino oraz syrop jagodowy. Wrzucamy gruszki. Całość podgrzewamy, następnie chwilę gotujemy na niewielkim ogniu (około 5 minut).
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Orzechy włoskie drobno siekamy. Prażymy na suchej patelni.
Ugotowane gruszki wyjmujemy na talerzyk. Nakładamy porcję ubitej śmietany oraz odrobinę masy kajmakowej. Całość posypujemy uprażonymi orzechami.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Orzechy włoskie drobno siekamy. Prażymy na suchej patelni.
Ugotowane gruszki wyjmujemy na talerzyk. Nakładamy porcję ubitej śmietany oraz odrobinę masy kajmakowej. Całość posypujemy uprażonymi orzechami.