Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Gruszki duszone w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Gruszki duszone w winie z bitą śmietaną i orzechami- idealna propozycja na deser dla łasuchów i nie tylko.

Gruszki duszone w winie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gruszki duszone w winie

 

  • 3 dojrzałe gruszki
  • 1/2 szkl czerwonego wina
  • 1/2 szkl syropu jagodowego
  • 2/3 szkl śmietany kremówki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki masy kajmakowej
  • 5 dkg orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Gruszki duszone w winie
Gruszki obieramy ze skórki, przekrawamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Do rondelka wlewamy wino oraz syrop jagodowy. Wrzucamy gruszki. Całość podgrzewamy, następnie chwilę gotujemy na niewielkim ogniu (około 5 minut).

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Orzechy włoskie drobno siekamy. Prażymy na suchej patelni.

Ugotowane gruszki wyjmujemy na talerzyk. Nakładamy porcję ubitej śmietany oraz odrobinę masy kajmakowej. Całość posypujemy uprażonymi orzechami.
Gruszki duszone w winie
Gruszki obieramy ze skórki, przekrawamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne.
Gruszki duszone w winie
Do rondelka wlewamy wino oraz syrop jagodowy. Wrzucamy gruszki.
Gruszki duszone w winie
Całość podgrzewamy, następnie chwilę gotujemy na niewielkim ogniu (około 5 minut).
Gruszki duszone w winie
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Tagi:

gruszki owoce