edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Gruszkowe serce z jagodami goji

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Galaretkowo-owocowy deser o orzeźwiającym smaku

Gruszkowe serce z jagodami goji Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gruszkowe serce z jagodami goji

 

  • 1 galaretka gruszkowa + 1 i 1/3 szklanki wody
  • 1/2 galaretki cytrynowej + 2/3 szklanki wody
  • 1 dojrzała gruszka
  • sok z cytryny
  • garść suszonych jagód goji
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%

Sposób przygotowania:

Gruszkowe serce z jagodami goji
W oddzielnych miseczkach rozpuściłam we wrzącej wodzie obie galaretki. Gruszkę opłukałam, osuszyłam, obrałam ze skórki, usunęłam gniazda nasienne i włókna idące do ogonka, pokroiłam w równe plasterki i skropiłam sokiem z cytryny. Plastikowy pojemniczek o kształcie serduszka postawiłam na deseczce do krojenia, żeby się nie wyginał na boki. Na jego dnie rozsypałam jagody goji. Na jagodach dachówkowo ułożyłam plasterki gruszki, delikatnie, żeby się nie przemieściły, zalałam je przestudzoną cytrynową galaretką, wstawiłam do lodówki. Do gruszkowej galaretki dolałam kremówkę i dokładnie połączyłam za pomocą rózgi. Ostrożnie, łyżką przelałam ją do pojemniczka na zastygniętą galaretkę cytrynową. Pojemniczek odstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia deseru. Aby wyjąć deser na talerz, odkroiłam brzeg nożem, a pojemniczek zanurzyłam na chwilkę w ciepłej wodzie.
Gruszkowe serce z jagodami goji
Gruszkę pokroiłam w plasterki i skropiłam sokiem z cytryny.
Gruszkowe serce z jagodami goji
Na dno foremki wysypałam suszone jagody goji.
Gruszkowe serce z jagodami goji
Na jagodach goji ułożyłam plasterki gruszki i zalałam galaretką cytrynową.
Gruszkowe serce z jagodami goji
Na stężałą galaretkę cytrynową bardzo delikatnie wylałam galaretkę gruszkową ze śmietaną.