kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Gziko - mizeria

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gzik o w gwarze poznańskiej biały serek twarogowy ze śmietanką oraz cebulką. Tradycyjnie serwowany z pyrami czyli ziemniakami. Moja propozycja jest swoista fuzja gzika z moją ulubiona mizerią. Dodatek rzodkiewki lekko zaostrza i różnicuje smak.

Gziko - mizeria

Składniki:

Gziko - mizeria

 

  • 250g białego sera twarogowego
  • śmietanka słodka 12% około 100-200ml (w zależności jaką preferujemy konsystencję)
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki koperku
  • sól, czosnek granulowany, tymianek, oregano, natka pietruszki suszona
  • 1,5 ogórka długiego
  • 5 dużych rzodkiewek

Sposób przygotowania:

Gziko - mizeria
W zależności jaką konsystencję sera lubimy możemy go zmielić lub też nie. Ja wolę wyczuwalne grudki sera, jeśli wolicie gładką formę trzeba go zmielić (najlepiej dwukrotnie). Ser kruszymy do miseczki i dolewamy połowę śmietanki (później sprawdzimy konsystencje i dolejemy tyle ile będziemy uważać za odpowiednią ilość) oraz dodajemy przyprawy. Całość mieszamy i w zależności jaką konsystencje chcemy otrzymać dolewamy śmietanki. Ogórki i rzodkiewki myjemy. Obieramy wzdłuż obieraczką do warzyw aby uzyskać cieniutkie plasterki. Jeśli wolimy tradycyjne plasterki możemy zetrzeć warzywa na tarce do warzyw. Ogórki i rzodkiewki lekko solimy i pozostawiamy na kilkanaście minut aż puszczą soki. Odlewamy je. Warzywa umieszczamy w salaterce i nakładamy na nie wcześniej przygotowany gzik. Serwujemy do ziemniaków gotowanych w mundurkach.

Tagi:

sery ser