Sposób przygotowania:
Gziko - mizeria
W zależności jaką konsystencję sera lubimy możemy go zmielić lub też nie. Ja wolę wyczuwalne grudki sera, jeśli wolicie gładką formę trzeba go zmielić (najlepiej dwukrotnie). Ser kruszymy do miseczki i dolewamy połowę śmietanki (później sprawdzimy konsystencje i dolejemy tyle ile będziemy uważać za odpowiednią ilość) oraz dodajemy przyprawy. Całość mieszamy i w zależności jaką konsystencje chcemy otrzymać dolewamy śmietanki. Ogórki i rzodkiewki myjemy. Obieramy wzdłuż obieraczką do warzyw aby uzyskać cieniutkie plasterki. Jeśli wolimy tradycyjne plasterki możemy zetrzeć warzywa na tarce do warzyw. Ogórki i rzodkiewki lekko solimy i pozostawiamy na kilkanaście minut aż puszczą soki. Odlewamy je. Warzywa umieszczamy w salaterce i nakładamy na nie wcześniej przygotowany gzik. Serwujemy do ziemniaków gotowanych w mundurkach.
karola25