Słownik kulinarny

b

Biały ser

Biały ser
fot. Edipresse / Kowalewscy
Biały ser często nazywany twarogiem jest to produkt wyrabiany z mleka, o białej lub kremowej barwie i gładkiej lub lekko grudkowatej konsystencji. Proces powstawania twarogu polega na podgrzewaniu ( jednak nie wolno dopuścić do wrzenia)  wcześniej skwaszonego mleka. Następnie otrzymany produkt studzi się i odcedza. Wyjątkiem są francuskie białe sery, które powstają bez procesu podgrzewania. Smak zależny jest rodzaju skwaszonego mleka i długości tego procesu.

Sery o większej zawartości tłuszczu (śmietankowe, pełnotłuste, tłuste  – 10 g tłuszczu na 100 g sera) są bogatsze w wapń i witaminę A, które to prawie nie występują w serach o niższej zawartości tłuszczu (półtłuste – 4,7 g tłuszczu na 100 g sera, chude – 0,5 tłuszczu na 100 g sera). Natomiast mniej więcej taka sama jest zawartość białka, witamin z grupy B, fosforu i żelaza.

Bardzo często sery goszczą na naszym stole podczas śniadania. Jest to bardzo dobre rozwiązanie, ponieważ są one lekkostrawne, a przy tym bardzo bogate w składniki odżywcze, potrzebne organizmowi przez cały dzień. Sery zawierają spore ilości białka i aminokwasów potrzebnych do budowy tkanek. Zawarty w nich wapń i magnez dobroczynnie wpływa na zęby i kości. Z kolei  witaminy z grupy B poprawiają stan skóry oraz korzystnie wpływają na pracę wzroku. Zaleca się spożywanie serów przy chorobach wrzodowych oraz nadkwasocie żołądka oraz w stanach zapalnych jelit.
Ser biały ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni niemalże całego świata. Jest głównym składnikiem sernika, wykorzystuje się jako nadzienie do pierogów, pączków, naleśników. Może stanowić składnik sałatek oraz w postaci twarożków jako dodatek do kanapek.
Sernik z łososiem

Sernik z łososiem

jaga85 jaga85
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowy biały ser

Domowy biały ser

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: