Przyrządzając sałatkę z fetą nie ma potrzeby dosalania jej. Słony smak sera doskonale doprawi całość, szczególnie w momencie, gdy rozpadnie się w potrawie na delikatny sos. Tak zazwyczaj dzieje się w sałatce greckiej. Ser halloumi, czyli cypryjski przysmak z mleka owczego lub mieszanki mleka: owczego, koziego i krowiego, to szczególny dodatek do sałatek. Często doprawiany jest miętą. Najlepiej smakuje jako grillowany dodatek do sałatek z granatem, figami i pomarańczą. Żółte sery do sałatek można kroić w cienkie paski, słupki, kostkę lub ścierać na tarce. Przed dodaniem do sałatki dobrze jest je najpierw schłodzić. Dzięki temu bez problemu dadzą się pokroić lub zetrzeć.

Sery żółte, pleśniowe twarde lub miękkie. Gatunków sera jest kilka tysięcy a część z nich możemy spokojnie wykorzystać do wielu dań. Z tego powodu, warto jest spróbować połączyć ten składnik z warzywami i stworzyć pyszną sałatkę. Do najczęściej robionych należą: sałatki z serem feta, sałatka hawajska (ze słodkim ananasem i kurczakiem), farmerska (z masą dodatków) oraz sałatka z jajkiem i serem.

Do sałatek idealnie pasują sery pleśniowe, takie jak: lazur, gorgonzola albo blue. Warto pokusić się o zrobienie sałatki z gorgonzolą i gruszkami lub z serem pleśniowym i kukurydzą. Dobrze jest także wykorzystać ser kozi, którego intensywny smak wymaga użycia przemyślanych składników. Idealne przepisy na sałatkę z kozim serem znajdziecie w tym dziale.

Pomysłów na kompozycje smakowe z wykorzystaniem sera jest wiele. Niektórzy pokuszą się o wersję wegetariańską z fetą. Inni do sałatki z żółtym serem dodadzą kurczaka w przyprawie gyros, szynkę albo kabanosy. A jakie są Wasze ulubione sałatki z serem? Rozejrzyjcie się wśród zamieszczonych przepisów, może któryś z nich okaże się tym idealnym? A jeśli sądzicie, że nadal brakuje kilku pozycji, piszcie i zamieszczajcie swoje przepisy!

Sałatka z żółtym serem

Sałatka z żółtym serem

Gouda, emmentaler, morski – rodzajów żółtego sera jest całkiem sporo. Prawie każdy nadaje się do tego, by dodać go do sałatki – z wędzonym kurczakiem, szynką czy nawet ananasem. Całości może dopełnić sos winegret, czosnkowy czy nawet majonezowy. Taka sałatka z żółtym serem to świetny pomysł na lunch lub kolację – jest pożywna a przy okazji dostarcza mnóstwo cennych składników odżywczych!

Sałatka z mozzarellą

Sałatka z mozzarellą

Oryginalna mozzarella przygotowywana jest z mleka bawolego. Jednak sery produkowane na bazie mleka krowiego również sprawdzają się w kuchni znakomicie. Jednym z przykładów jest sałatka z mozzarellą. Ten ser idealnie nadaje się do stworzenia caprese (sałatki z mozzarelli i pomidorów) oraz bardziej skomplikowanych kompozycji, takich jak sałatka z rukolą, kurczakiem czy awokado. Takie przystawki sprawdzą się świetnie na różne imprezy – zarówno w gronie rodziny, jak i znajomych!

Sałatka z białym serem

Sałatka z białym serem

Sałatka z białym serem to idealny patent na wykorzystanie świeżych warzyw. Najlepiej do niej sprawdzi się szczypiorek, rzodkiewka czy ogórek gruntowy. Biały ser sprawia, że sałatka staje się bardziej zwarta i pożywna, lecz nadal dietetyczna. Oprócz warzyw, do takiego dania dobrze dodać odrobinę majonezu lub śmietany, dzięki czemu całość będzie bardziej kremowa. Warto sięgać także po składniki mięsne – dobra wędlina, boczek lub kiełbasa dopełnią smak sałatki!

Sałatka z kozim serem

Sałatka z kozim serem

Kozi ser posiada charakterystyczny słono-gorzki smak. Dzięki temu świetnie nadaje się do różnych dań z gruszkami, brzoskwiniami, figami czy ananasami. Sery kozie dobrze się komponują także ze słodkimi warzywami, w tym marchewką lub burakiem. Dobrym pomysłem jej zrobienie sałatki z serem kozim, która sprawdzi się jako przekąska na przyjęcie. Taką sałatkę można przygotować z rukoli, grillowanego sera i pomidorków koktajlowych. To bez wątpienia świetny patent na szybki lunch do pracy!

Sałatka z makaronem

Sałatka z makaronem

W sałatkach z makaronem można wykorzystywać niemal wszystkie rodzaje makaronów, tj. tortellini, nuddle z zupek chińskich, kokardki, świderki, rurki etc. Chcąc przygotować dietetyczną i bardzo zdrową wersję sałatki makaronowej, najlepiej użyć makaronu ryżowego, pełnoziarnistego, owsianego, żytniego, gryczanego lub sojowego. Makaron do sałatki powinien być al dente, czyli ugotowany na półtwardo. Dzięki temu nie rozpadnie się w czasie mieszania składników i będzie miał zwartą, jędrną strukturę. Dla urozmaicenia smaków w sałatce makaron można ugotować np. w bulionie warzywnym lub z dodatkiem oliwy czosnkowej.

Sałatka z kukurydzą

Sałatka z kukurydzą

Kukurydza ma szerokie zastosowanie przy produkcji sałatek. Pożywnym posiłkiem jest sałatka z kukurydzą, brokułami oraz jajkiem z tartym parmezanem. Świetnie smakuje polana sosem cezara (majonez, musztarda, miód, sos sojowy, sól, pieprz, czosnek). Wspaniałym pomysłem na wielkanocny stół jest warstwowa sałatka z jajkiem, kukurydzą i tuńczykiem, posypana tartym żółtym serem. Doskonałą kompozycją jest również sałatka z kukurydzą, porem, ananasem i wędzonym kurczakiem, z sosem z majonezu i jogurtu.

Sałatka z parmezanem

Sałatka z parmezanem

Parmezan to jeden z twardych serów o wyrazistym, lekko pikantnym smaku. Właśnie dzięki smakowi stanowi idealny dodatek do sałatki cezar lub dekoracja szeregu innych mieszanek mięsno-warzywnych. Aby wykorzystać parmezan do sałatki, należy go zetrzeć na tarce – albo na drobne wiórki, albo na małe płaty. Ser w takiej formie nie tylko doda odpowiedniej pikanterii sałatce, lecz również będzie się pięknie prezentował!

Sałatka z boczkiem

Sałatka z boczkiem

Sałatka z boczkiem to wyśmienity pomysł na dodatek do dań mącznych, takich jak, np. kopytka czy pierogi. Do sałatek można dodawać wędzony, podsmażony na patelni lub upieczony w piekarniku boczek. Wyśmienicie komponuje się w sałatce z bobu oraz we wszystkich wariantach sałatek ziemniaczanych. Idealne w sałatkach są chrupiące chipsy z boczku. Wykonanie ich jest bardzo proste: cienkie plastry wędzonego boczku wystarczy usmażyć na patelni, na mocnym ogniu, bez dodatku tłuszczu, aż staną się bardzo chrupkie. Do sałatki dodaje się wystudzone boczkowe chipsy.

Sałatka z oliwą

Sałatka z oliwą

Sałatka z rukoli z dodatkiem oliwy truflowej, fety i oliwek to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest również jedną z najprostszych i obok caprese (sałatka z mozzarellą, pomidorami, świeżą bazylią i oliwą z oliwek) najsmaczniejszych wariantów sałatki z dodatkiem oliwy. Świeże lub suszone zioła dodawane do oliwy powinny mieć czas nasycić ją swym aromatem, dlatego warto mieszać je na godzinę lub dwie przed połączeniem z resztą składników. Oliwa najlepiej łączy się z ciepłą wodą. Gdy w sałatce jest dużo składników puszczających sok, takich jak np. świeże ogórki, pomidory czy papryka, warto zrezygnować z dodawania wody do dressingu.

Sałatka z serem feta

Sałatka z serem feta

Ser feta jest idealnym składnikiem w sałatkach z pomidorami (zarówno suszonymi, jak i świeżymi), brokułami, kurczakiem, sałatą lodową, rzodkiewką, szczypiorkiem, a nawet anchois. Ser feta można kupić w formie zbitej bryłki lub pokrojonych w kostkę kawałków zanurzonych w solance. Ta druga opcja znacznie przyspiesza przygotowanie sałatki. Feta doskonale topi się w wysokiej temperaturze, dzięki czemu można w bardzo prosty i szybki sposób przyrządzić z niego serowo-śmietanowy sos do sałatki. W tym celu podgrzewa się ser w rondelku z niewielką ilością mleka. Feta pysznie komponuje się w sałatkach z grillowanymi warzywami, np. bakłażanami czy papryką. Idealnie pasuje również do szparagów, awokado, karczochów, kaparów i cukinii. Sałatki makaronowe z serem feta to również kulinarny strzał w dziesiątkę. Feta doskonale smakuje z owocami, np. z brzoskwiniami, melonem, malinami i arbuzem. W tym ostatnim przypadku genialnym pomysłem jest przygotowanie owocowo-warzywno-serowej pizzy.

Sałatka grecka

Sałatka grecka

Sałatka grecka z serem feta to jedna z najpopularniejszych wariantów świeżych i lekkich przekąsek. Oryginalna grecka sałatka zawiera pokrojone grubo ogórki, pomidory, czerwoną cebulę, całe czarne oliwki, oliwę oraz grecki ser feta, który produkowany jest z mieszanki mleka krowiego i owczego. Jej smak jest delikatny i orzeźwiający, dlatego doskonale komponuje się z większością dań. Można ją podawać jako wyśmienity dodatek do potraw rybnych, mięsnych, a nawet mącznych.

Sałatka z serem pleśniowym

Sałatka z serem pleśniowym

Camembert i brie a może rokpol lub lazur? Sery pleśniowe dzielą się na twarde i miękkie a każdy rodzaj można bez problemu wykorzystać do sałatek. Najpopularniejsze są kompozycje z dodatkiem owoców, które podkreślają smak serów. Sałatka z serem pleśniowym i gruszką lub granatem to prawdziwe hity, które warto przygotować na domówkę lub spotkanie w gronie najbliższych. Te dania to również dobre pomysły na smaczną i lekką kolację – idealną, gdy dorwie nas ochota na łasuchowanie!

Sałatka z camembert

Sałatka z camembert

Do sałatek można dodawać camembert w formie naturalnej (surowej), opiekanej oraz panierowanej. Wystarczy pokroić ser w kostkę i płynne wnętrze połączy się z sosem sałatkowym. Dodając opiekany ser, można położyć go w całości na sałatce lub podawać obok w formie chrupiących krążków. Sałatka z camembertem, rukolą, gruszką i kurczakiem to wyjątkowo pyszna kompozycja smakowa. Gruszkę warto skarmelizować lub podsmażyć na patelni grillowej. Do sałatek z camembertem pasują dipy i sosy na bazie oliwnego pesto, np. z bazylii, szpinaku, jarmużu lub suszonych pomidorów.

Sałatka z groszkiem

Sałatka z groszkiem

Groszek konserwowy z puszki najczęściej wykorzystywany jest jako składnik wielu sałatek zarówno tych na ciepło, jak i na zimno. Sycąca propozycja z makaronem pszennym będzie świetnie komponować się w sałatce warstwowej. Ryby takie jak łosoś, czy tuńczyk z puszki to łatwo dostępne składniki, które wzbogacają całość. Sałatka z groszkiem i śledziami z odrobiną gęstej śmietany będzie miała swoich zwolenników na świątecznym stole.

Znaleźliśmy 1549 przepisów w kategorii Sałatka z serem

Żółta sałatka

Żółta sałatka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: