Sposób przygotowania:
Jajka sadzone z kartoflami i mizerią
Przygotowujemy mizerię: ogórek myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy w plasterki na tarce, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z 3 łyżkami kwaśnej śmietany, dodajemy 2 łyżeczki octu balsamicznego, mieszamy i odstawiamy do lodówki. Kartofle obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Przekładamy do rondelka, dodajemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy 15 minut. Ugotowane kartofle odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki, układamy na patelni grillowej, posypujemy łyżeczką przyprawy do ziemniaków i polewamy 2 łyżkami oliwy, smażymy z jednej strony. W między czasie wybijamy na talerzyk 2 jajka i siekamy szczypiorek. Gdy kartofle lekko się podpiekły, odwracamy je na drugą stronę, wlewamy 2 jajka, posypujemy je szczypiorkiem i przykrywamy pokrywka, aby jajko się podsmażyło od spodu i ścięło z góry. Gdy jajka są gotowe, przekładamy wraz z kartoflami na talerz, doprawiamy je solą i pieprzem, obok kładziemy parę łyżek mizerii. Smacznego!
elzbieta8960