kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Herbatówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zagotujemy 2 szklanki wody z cukrem i drobno pokrojonym chlebem świętojańskim.

Herbatówka

Składniki:

Herbatówka

 

  • herbata 20 g
  • cukier 100 g
  • chleb świętojański 50 g
  • woda 2 szkl
  • spirytus 90% 4 szkl
  • słodki tokaj 1 butelka
  • śliwowica 1/2 szkl

Sposób przygotowania:

Herbatówka
Zagotujemy 2 szklanki wody z cukrem i drobno pokrojonym chlebem świętojańskim. Wsyp herbatę, przykryj i trzymaj na małym ogniu ok. 5 minut. Zostaw do ostygnięcia, przecedź i wlej do gąsiorka, następnie dodaj spirytus, tokaj i śliwowicę.

Zakorkuj i zostaw na 3 miesiące do wytrawienia. Potem rozlej do butelek, zakorkuj i wynieś w ciemne, chłodne miejsce.

Tagi:

chleb