luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Hiszpańskie gniazdka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

pyszne słodkości tłustoczwartkowe

Hiszpańskie gniazdka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Hiszpańskie gniazdka

 

 

  • Na lukier
  • 1 szkl cukru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • trochę wody

 

Sposób przygotowania:

Hiszpańskie gniazdka
W garnku zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej.Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm (można też najpierw wyłożyć je na papier, a potem wyciąć - jest chyba szybciej ;). Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po kilku sekundach usunąć papier - lekko odchodzi). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, Wyjąć, osączyć na bibule. Na koniec po wystudzeniu polukrować
Hiszpańskie gniazdka
parzone ciasto przygotowane z margaryny mąki i wody
Hiszpańskie gniazdka
z ciasta przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskamy gniazdeczka
Hiszpańskie gniazdka
w rozgrzanym tłuszczu smażymy gniazdka na złoty kolor
Hiszpańskie gniazdka
osuszamy na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu

Tagi:

jajko jajka