ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Imbir w cukrze z cytryną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Imbir w cukrze z cytryną jest bardzo aromatycznym dodatkiem do różnych herbat, tak przygotowany może być w słoiczku w lodówce do 2 tygodni, dlatego robię z większej wielkości korzenia.

Imbir w cukrze z cytryną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Imbir w cukrze z cytryną

 

  • korzeń imbiru świeży 1 sztuka większa.
  • cukier 3 łyżki,
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Imbir w cukrze z cytryną
Zdrowy, świeży korzeń imbiru obrać cienko ze skórki, pokroić na kawałki i wsypać do rozdrabniacza (mój ma podwójne noże i doskonale rozdrabnia), dokładnie wszystko rozdrobnić.

Rozdrobniony imbir przełożyć do wyparzonego słoika np. po dżemie, wsypać cukier, wlać sok z cytryny, dobrze wymieszać, zakręcić i przechowywać do lodówce do 2 tygodni- dlatego kupuję średniej wielkości korzeń imbiru i ma zawsze świeżo przygotowany.

Dodaję do herbat ziołowych, zielonej, earl grey, kompotów, można również zamiast cukru dodać miód , również do ciast korzennych, do mięsa drobiowego, do warzyw z patelni, mąż do piwa lubi czasem dodać.
Imbir w cukrze z cytryną
Rozdrabniacz mój ma dwa noże i super sobie radzi z takim rozdrabnianiem.
Imbir w cukrze z cytryną
Zamiast cukru można użyć cukier trzcinowy, miód.

Tagi:

dodatki imbir