Sposób przygotowania:
Ogórki małosolne na sucho kiszone w worku
Ogórki do kiszenia dobrać o jednakowej wielkości, w misce moczyć w zimnej wodzie z godzinę z 3 razy zmieniając wodę.
Ogórki wytrzeć ręcznikiem papierowym, odciąć z obu stron końcówki, opłukać pod zimną wodą porcję zestawu do kiszenia:koper,chrzan liść i korzeń,czosnek obrane ząbki.
Worek do mrożenia duży na 6 litrów, worek włożyłam do płaskiej formy, wkładałam porcjami ogórki i zestaw do kiszenia.
Posypać solą kamienną, z worka usunąć powietrze i dobrze zawiązać, schować na 8 godzin do lodówki.
Teraz delikatnie ogórki w worku przemieszać, zostawić w blaszce na 48 godzin na blacie kuchennym, po tym czasie ogórki są pyszne., przechowywać w lodówce.
Ja ogórki wyjęłam do miski, zestaw do kiszenia przełożyłam do nowego worka i jeszcze raz wykorzystam, dodałam nowe ogórki, sól.
Ogórki wytrzeć ręcznikiem papierowym, odciąć z obu stron końcówki, opłukać pod zimną wodą porcję zestawu do kiszenia:koper,chrzan liść i korzeń,czosnek obrane ząbki.
Worek do mrożenia duży na 6 litrów, worek włożyłam do płaskiej formy, wkładałam porcjami ogórki i zestaw do kiszenia.
Posypać solą kamienną, z worka usunąć powietrze i dobrze zawiązać, schować na 8 godzin do lodówki.
Teraz delikatnie ogórki w worku przemieszać, zostawić w blaszce na 48 godzin na blacie kuchennym, po tym czasie ogórki są pyszne., przechowywać w lodówce.
Ja ogórki wyjęłam do miski, zestaw do kiszenia przełożyłam do nowego worka i jeszcze raz wykorzystam, dodałam nowe ogórki, sól.
SylaUla
ankap6