ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1017]

Smalec-smarowidło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smalec-smarowidło jest najlepsze do pieczywa, jest zdrowsze od wszelkich pudełkowych tłuszczów, również do smażenia.

Smalec-smarowidło Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Smalec-smarowidło

 

  • słonina świeża bez skóry 50 dag,
  • podgardle świeże bez skóry 70 dag,
  • majeranek 2 łyżki,
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Smalec-smarowidło
Świeże podgardle pokroić na paski i zmielić w maszynce na średnich oczkach, zmielić również słoninę pokrojoną.

Włożyć do gorącego garnka i wytapiać na średnim ogniu na rumiane skwarki co jakiś cza mieszając.

Pod koniec wytapiania wsypać majeranek, czosnek granulowany, wymieszać.

Wytopiony smalec razem ze skwarkami przelać do kamionkowego naczynia, po wystudzeniu nakryć talerzykiem i przechowywać w lodówce.
Smalec-smarowidło
Słonina powinna byc świeża i bez skóry do mielenia.
Smalec-smarowidło
Podgardle świeże i bez skóry do mielenia.
Smalec-smarowidło
Najlepiej smakuje z majerankiem,czosnkiem.

Tagi:

smalec