WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1265]

Szczaw w słoiki na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szczaw siekany z solą i odrobiną tłuszczu na zimę w słoikach, który potem można wykorzystać do pysznej zupy.

Szczaw w słoiki na zimę Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szczaw w słoiki na zimę

 

  • 1kg szczawiu liści
  • 2-3 łyżki soli
  • Smalec(ok. 1 łyżka do każdego słoiczka)

Sposób przygotowania:

Szczaw w słoiki na zimę

ETAP 1:

Liście szczawiu namoczyć w zimnej wodzie i wyplukac dokładnie z piasku i innych zanieczyszczeń. Odsączyć na durszlaku z wody. Liście pokroić drobno nożem i przełożyć do większej miski. Poszatkowany szczaw posypać solą i wymieszać, odstawić na ok. godzinę.

Następnie nałożyć ugniatajac do słoiczków np. po dżemach. Na wierzch szczawiu nalać łyżkę roztopionego smalcu. Zakręcić.

Słoiki pasteryzowac ok. 15 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Szczaw w słoiki na zimę
Posiekany szczaw przełożony do miski i posypany solą
Szczaw w słoiki na zimę
Liście szczawiu w trakcie krojenia na desce