Sposób przygotowania:
Syrop z melisy
Melisę myjemy i kroimy. Wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem trzcinowym, cukrem pomarańczowym i mieszamy, odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie zalewamy litrem wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem, aż syrop wystygnie. Przecedzamy syrop przez gęste sito i przelewamy do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy.
Z podanych składników wyszły mi 4 słoiczki po 250 ml.
Syrop z melisy możemy dodawać do wody, herbaty.
Po tym czasie zalewamy litrem wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem, aż syrop wystygnie. Przecedzamy syrop przez gęste sito i przelewamy do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy.
Z podanych składników wyszły mi 4 słoiczki po 250 ml.
Syrop z melisy możemy dodawać do wody, herbaty.