SUPERPRZEPIS

Jadalny prezent na Święta

  • 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jadalny prezent na Święta Więcej zdjęć (3)

To pyszne marynowane cytryny, które w tym roku ofiaruję siostrze. Doskonałe do ciast deserów, ryb i innych potraw.

Składniki:

Jadalny prezent na Święta

 

  • 4 - 5 cytryn na około litrowy słoik
  • sól morska, po łyżeczce - nasiona kolendry, kopru włoskiego, kminu rzymskiego, nasion pieprzu czarnego

 

Sposób przygotowania:

Jadalny prezent na Święta
Cytryny dobrze wyczyścić. Przekroić je na krzyż, ale nie rozcinać do końca. Mają się dać otworzyć "jak kwiat". Przyprawy utłuc w moździeżu, ale nie na pył, tylko tak, żeby były widoczne kawałeczki przypraw. Wymieszać je z solą morską. Musi jej być nieco więcej niż przypraw. Powkładać do cytryn tyle, ile się da. Poukładać ciasno w słoiku i włożyć listki laurowe i kawałek cynamonu (ja cynamon utłukłam w moździeżu). Zasypać jeszcze niewielką ilością  soli, zamknąć i potrząsać słoikiem.Najlepsze będą po 3-4 tygodniach. Nawet i po tygodniu są już do użytku, ale lepiej poczekać. Można je przechowywać w lodówce ok. 2-3 miesiące. A poza tym przepięknie wyglądają w koszyku pełnym pyszności pod choinką !!!
Jadalny prezent na Święta
kilka łądnych cytryn
Jadalny prezent na Święta
słoik (najlepiej wek) i pachnące przyprawy.

Tagi:

przyprawy