iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Galaretki jajeczno - drobiowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Galaretki pasujące na śniadanie Wielkanocne, ale nie tylko. Pół na pół jajeczka i mięso drobiowe. Szybkie w zrobieniu i smaczne.

Galaretki jajeczno - drobiowe

Składniki:

Galaretki jajeczno - drobiowe

 

  • 3 udka

 

  • kawałek selera

 

  • kawałek pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Galaretki jajeczno - drobiowe
Do garnka z woda wkładamy obrane warzywa i udka z kury. Gotujemy na małym ogniu. Pod koniec gotowania solimy. Odcedzamy wywar.

Jajka gotujemy na twardo. Zimne obieramy i kroimy w kostkę. Mięso obieramy od kości, kroimy na mniejsze kawałki.

Do gorącego przecedzonego wywaru dodajemy żelatynę. Dobrze mieszamy.

Do foremek silikonowych wkładamy pokrojone jajko na nie nakładamy warstwę pokrojonego mięsa. Zalewamy bulionem z żelatyną. Odstawiamy do lodówki.

Podajemy z odrobina chrzanu lub z cytryną.

Tagi:

przystawki