Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Jagodowy deserek.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Korzystając z sezonu zajadajmy się szybkimi deserami.

Jagodowy deserek. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jagodowy deserek.

 

Sposób przygotowania:

Jagodowy deserek.
Do wysokiego naczynia wlewamy wodę i stopniowo wsypujemy proszek z torebki miksując na szybkich obrotach. Połowę jagód rozgniatamy z łyżeczką cukru widelcem, drugą połowę zostawiamy w całości. Na spód szklanki wsypujemy łyżkę płatków kukurydzianych, na nie wykładamy porcję śmietany. Na pierwszą białą warstwę wykładamy rozgniecione jagody i delikatnie mieszamy ze śmietaną. Na to dajemy drugą warstwę śmietanki i zasypujemy całymi jagodami. Jeszcze dekoracja w postaci kleksa i listka melisy.
Jagodowy deserek.
Woda powinna być mocno schłodzona, to gwarantuje sztywność śmietany.
Jagodowy deserek.
Połowę jagód rozgniatamy widelcem, cukier to kwestia smaku.
Jagodowy deserek.
Chrupiące płatki to nie tylko dekoracja, ale i smak.
Jagodowy deserek.
Rozgniecione jagody delikatnie mieszamy po wierzchu śmietanki.

Tagi:

lodówka