anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Kakaowa beza z lodami i truskawkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Chrupiąca beza, jej kremowe mocno kakaowe wnętrze dobrze harmonizują z waniliowymi lodami i truskawkami.

Kakaowa beza z lodami i truskawkami

Składniki:

Kakaowa beza z lodami i truskawkami

 

  • BEZA:
  • białka 2 szt.
  • cukier puder 80 g
  • kakao ciemne 1 łyżka
  • sok z cytryny ½ łyżeczki
  • PONADTO:
  • lody śmietankowe 600 g
  • truskawki 300 g

 

Sposób przygotowania:

Kakaowa beza z lodami i truskawkami
BEZA: białka ubijam na sztywno, cały czas ubijając dodaję stopniowo cukier. Gdy masa jest sztywna i błyszcząca, dodaję kakao i sok z cytryny i bardzo delikatnie mieszam.
Ubitą pianę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając wolne boki tak, aby masa nie dotykała ścianek foremki /w czasie pieczenia beza urośnie/.
Wstawiam do nagrzanego do 140*C piekarnika i piekę 60 minut. Zostawiam w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
WYKONANIE: z wystudzonej bezy zdejmuję delikatnie wierzchnią, chrupiącą warstwę / będzie się kruszyła, ale tym się nie należy przejmować/. Kremowy, kakaowy spód bezy kroję na spore kwadraty i układam na talerzykach. Następnie łyżką do lodów układam lody, a truskawki kroję i dodaję do deseru.
Dekoruję wcześniej odłożonym chrupiącym wierzchem bezy.

Tagi:

lody beza bezy