Sposób przygotowania:
Kakaowa beza z lodami i truskawkami
BEZA: białka ubijam na sztywno, cały czas ubijając dodaję stopniowo cukier. Gdy masa jest sztywna i błyszcząca, dodaję kakao i sok z cytryny i bardzo delikatnie mieszam.
Ubitą pianę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając wolne boki tak, aby masa nie dotykała ścianek foremki /w czasie pieczenia beza urośnie/.
Wstawiam do nagrzanego do 140*C piekarnika i piekę 60 minut. Zostawiam w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
WYKONANIE: z wystudzonej bezy zdejmuję delikatnie wierzchnią, chrupiącą warstwę / będzie się kruszyła, ale tym się nie należy przejmować/. Kremowy, kakaowy spód bezy kroję na spore kwadraty i układam na talerzykach. Następnie łyżką do lodów układam lody, a truskawki kroję i dodaję do deseru.
Dekoruję wcześniej odłożonym chrupiącym wierzchem bezy.
Ubitą pianę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając wolne boki tak, aby masa nie dotykała ścianek foremki /w czasie pieczenia beza urośnie/.
Wstawiam do nagrzanego do 140*C piekarnika i piekę 60 minut. Zostawiam w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
WYKONANIE: z wystudzonej bezy zdejmuję delikatnie wierzchnią, chrupiącą warstwę / będzie się kruszyła, ale tym się nie należy przejmować/. Kremowy, kakaowy spód bezy kroję na spore kwadraty i układam na talerzykach. Następnie łyżką do lodów układam lody, a truskawki kroję i dodaję do deseru.
Dekoruję wcześniej odłożonym chrupiącym wierzchem bezy.
Agiatis
bajtek
anemon