halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Lody z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Desery lodowe uwielbiamy najbardziej w lecie . Można przyrządzić również w innej porze roku np z mrożonymi owocami .

Lody  z jeżynami

Składniki:

Lody z jeżynami

 

Sposób przygotowania:

Lody z jeżynami
Jeżyny umyć , osuszyć.Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostkę i zmiksować.

Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z łyżką cukru.

Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru.Wymieszać śmietanę z brzoskwiniami zmiksowanymi, żółtkami oraz pianą. Włożyć do zamrażalnika na 90 minut.

Następnie rozłożyć lody do pucharków, dodać jeżynami, posypać siekanymi orzechami oraz tartą czekoladą. 

Tagi:

lody