Sposób przygotowania:
Deser "Góra Lodowa"ETAP 1:
Galaretki rozpuścić w wodzie, ostudzić. Przelać do 4 specjalnych foremek na galaretkę i schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia.
ETAP 2:
W tym czasie, gdy galaretka tężeje przygotować "górę lodową". Połowę biszkoptów pokruszyć do miski, dodać 2 łyżki lemon curdu i zagnieść w jednolitą masę. Uformować z niej 4 góry lodowe. Czekoladę posiekać, zalać mlekiem i rozpuścić w kąpieli wodnej. Góry lodowe obtoczyć w białej czekoladzie, odstawić do lodówki do zastygnięcia polewy.
ETAP 3:
Gdy galaretki zacznie tężeć włożyć do nich góry lodowe. Schłodzić do całkowitego stężenia.
ETAP 4:
Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec lemon curd i cukier puder. Krem wyłożyć na stężałe galaretki. Na kremie poukładać biszkopciki. Desery schłodzić minimum 2 godziny.
ETAP 5:
Po tym czasie galaretki razem z foremkami zanurzyć na chwilkę w gorącej wodzie, a następnie odwrócić do góry nogami na talerzyk. Galaretki bez problemu powinny "wyskoczyć" z foremek. Smacznego! ;)
OktawiaG
marietta