akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Deser "Góra Lodowa"

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pomysłowy deser składający się z niebieskiej galaretki, biszkopcików, kremu cytrynowego i "góry lodowej" zrobionej z pokruszonych biszkoptów wymieszanych z lemon curd. Bardzo smaczny i ciekawy deser, który na pewno zaskoczy gości ;) Polecam!

Deser "Góra Lodowa"

Składniki:

Deser "Góra Lodowa"

 

  • 2 galaretki niebieskie
  • 600 ml gorącej wody
  • 120 g biszkopcików
  • 150 g śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 łyżki lemon curd
  • 1/4 tabliczki białej czekolady
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Deser "Góra Lodowa"

ETAP 1:

Galaretki rozpuścić w wodzie, ostudzić. Przelać do 4 specjalnych foremek na galaretkę i schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia.

ETAP 2:

W tym czasie, gdy galaretka tężeje przygotować "górę lodową". Połowę biszkoptów pokruszyć do miski, dodać 2 łyżki lemon curdu i zagnieść w jednolitą masę. Uformować z niej 4 góry lodowe. Czekoladę posiekać, zalać mlekiem i rozpuścić w kąpieli wodnej. Góry lodowe obtoczyć w białej czekoladzie, odstawić do lodówki do zastygnięcia polewy.

ETAP 3:

Gdy galaretki zacznie tężeć włożyć do nich góry lodowe. Schłodzić do całkowitego stężenia.

ETAP 4:

Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec lemon curd i cukier puder. Krem wyłożyć na stężałe galaretki. Na kremie poukładać biszkopciki. Desery schłodzić minimum 2 godziny.

ETAP 5:

Po tym czasie galaretki razem z foremkami zanurzyć na chwilkę w gorącej wodzie, a następnie odwrócić do góry nogami na talerzyk. Galaretki bez problemu powinny "wyskoczyć" z foremek. Smacznego! ;)