Najsmaczniejsze desery lodowe to te, które są przyrządzane w domu. Najlepiej je jeść w letnie i upalne dni spędzane w gronie znajomych. Desery smakują wtedy doskonale i świetnie schładzają organizm. Popularne są sorbety, torty lodowe lub pucharki jogurtowe. Desery uwielbiają nie tylko dzieci, ale też dorośli.

Domowe lody robi się z mleka i śmietanki, a składniki te dostarczają pełnowartościowego białka. Dodane owoce uzupełniają też potrzebne witaminy i składniki odżywcze. Desery te jednak są prawdziwą bombą kaloryczną, więc nie można ich jeść w zbyt dużych ilościach.

Rodzaje popularnych deserów lodowych

Lody śmietankowe, waniliowe, truskawkoweczekoladowe – rodzajów jest wiele. Każdy deser lodowy stanowi słodką, chłodną rozkosz. Sorbety są produktami bardziej owocowymi. Najlepiej do ich przygotowania wykorzystać owoce sezonowe, dodać pokruszony lód.

Torty lodowe zaś, to propozycja dla wymagających smakoszy, połączenie ulubionych lodów z bananami, arbuzami, truskawkami czy spodem bezowym to wymarzony urodzinowy deser. Świetny sposób, by podać lody w ciekawszym wydaniu niż klasyczne gałki w pucharku czy wafelku.

Najbardziej znane ciasto lodowe to deser tiramisu – mieszanka lodów tiramisu, podawana na biszkoptach nasączonych kawą i bitą śmietaną. Ciekawym pomysłem są też naleśniki z lodami waniliowymi serwowane z bitą śmietaną, dżemem, świeżymi owocami i posiekanymi orzechami.

Lody nie muszą być zawsze podawane na zimno. Świetnym rozwiązaniem jest też placek z ciepłymi lodami. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale delikatne i rozpływające się w ustach.

 

 
Parfait

Parfait

Parfait (mrożony krem) to wywodzący się z Francji deser podawany w wysokim kielichu lub miseczce. Parfait przygotowuje się najczęściej z masy mleczno-jajecznej, bitej śmietany oraz letnich owoców (malin, truskawek, jagód, jeżyn), które układa się warstwowo. Deser jest także smaczny z ciemną mleczną czekoladą, wanilią i likierem. Istnieją przeróżne warianty pysznego parfait. Najbardziej wymyślną jest ten z wątróbek drobiowych. Mrożony krem idealnie sprawdza się w czasie letnich upałów.

Semifreddo

Semifreddo

Semifreddo to rodzaj włoskiego deseru, którzy przypomina roladę lodową. Do jego przygotowania potrzeba: drobnego cukru do wypieków, śmietany kremówki oraz likieru cytrynowego lub limonowego. Deser ten dobrze smakuje ze słodkimi sosami: czekoladowym, waniliowym czy orzechowym. Warto dodać do niego świeże, sezonowe owoce: maliny, borówki, porzeczki, wiśnie i jagody.

Granita

Granita

Granita to orzeźwiający sycylijski deser na bazie kawy, smakowych alkoholi lub soków owocowych oraz cukru i kruszonego, ziarnistego lodu. Granitę pije się przez szeroką słomkę lub je łyżeczką. Najlepiej smakuje z sokiem z cytrusów lub musem truskawkowym. Granitę można przygotować również ze zblendowanych ogórków i imbiru, dodać do niej mleko kokosowe, migdały lub orzechy. Na Sycylii granitę podaje się ze słodką bułeczką briosi. Znakomicie będą pasowały do niej również drożdżówki i chałki.

Kawa mrożona z lodami

Kawa mrożona z lodami

Kawa mrożona z lodami waniliowymi lub śmietankowymi orzeźwia w upalne dni. Przygotowuje się ją na bazie espresso z ekspresu, kawy bezkofeinowej, zbożowej lub kawy rozpuszczalnej. Napój kawowy studzi się i miesza z kostkami lodu. Aby deser z lodami nie był zbyt słodki, wystarczy dodać do niego tylko jedną gałkę lodów. Lody często wykorzystuje się także do robienia ciast lodowych, naleśników z lodami oraz placków z ciepłymi lodami. Lody z bitą śmietaną na wierzchu są dobrą dekoracją kawy mrożonej.

Smażone lody

Smażone lody

Smażone lody przygotowuje się, obtaczając kulki lodów w panierce i wstawiając je do zamrażalnika na około 30 minut. Po upływie tego czasu lody należy posmarować rozbitym jajkiem i jeszcze raz obtoczyć w panierce. Następnie pojemnik z deserem trzeba wstawić do lodówki na 2 godziny, po czym smażyć pojedynczo w garnku z rozgrzanym olejem. Smażone lody powinny mieć złoty kolor. Można je panierować w pokruszonych herbatnikach, migdałach lub płatkach kukurydzianych.

Banana split

Banana split

Banana split (z ang. przepołowiony banan) to słodki deser wywodzący się ze Stanów Zjednoczonych. Podstawę dania stanowią przekrojone na pół i podsmażone banany. Na owoce wykłada się 3 gałki lodów: czekoladowych, waniliowych i truskawkowych. Całość polewa się sokiem owocowym, dekoruje bitą śmietaną, uprażonymi orzechami i kandyzowanymi wiśniami. Proporcje zależą od indywidualnych upodobań – współcześni Amerykanie dodają do banana split ogromne ilości bitej śmietany i lodów.

Znaleźliśmy 1189 przepisów w kategorii Desery lodowe

Granita arbuzowa

Granita arbuzowa

nuleczka nuleczka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szybki deser lodowy

Szybki deser lodowy

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Deser lodowy jagodowy

Deser lodowy jagodowy

ewaeu ewaeu

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: