Sposób przygotowania:
Karmelizowany makaron pod bezową pierzynką
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Pomarańczę obrać i wyfiletować (obrać z białych błonek). Zrobić to nad miską, żeby nie stracić soku. Miód wlać na suchą patelnię, podgrzewać, aż zacznie się pienić. Do miodu dodać pomarańczę razem z sokiem. Podgrzewać tak długo, aż prawie cały płyn odparuje. Do karmelizowanej pomarańczy dodać ugotowany makaron. Chwilę razem podsmażać, cały czas mieszając (3-4 minuty). Makaron z pomarańczą w karmelu rozłożyć do trzech małych, płaskich foremek do zapiekania. Białko ubić na sztywną pianę. Dosypywać do niej powoli cukier, cały czas ubijać. Na koniec dodać cukier puder. Ubijać, aż piana zrobi się bardzo gęsta i błyszcząca. Pianę rozłożyć do foremek na makaron. Foremki z makaronem i bezą wstawić do piekarnika. Piekarnik nastawić na 140 stopni. Deser piec ok. 30-40 minut (aż zacznie się lekko rumienić).