Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Karnawałowe Faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chrupiące faworki do podgryzania w karnawale.

Karnawałowe Faworki

Składniki:

Karnawałowe Faworki

 

  • mąka pszenna - ok. 1,5 szklanki
  • spirytus - 1 łyżka
  • żółtka - 2 szt
  • cukier puder - 1 łyżeczka
  • śmietana kwaśna 18 % - 100 g
  • sól - 1 szczypta
  • smalec / planta do smażenia - ok. 250 g

Sposób przygotowania:

Karnawałowe Faworki
Mąkę mieszamy ze śmietaną ( siekając nożem ). Dodajemy żółtka , spirytus i szczyptę soli. Dokładnie wyrabiamy ( jeśli będzie się kleiło , podsypujemy mąką ). Wyrobione ciasto tłuczemy wałkiem przez kilka minut , składając co chwilę na pół. Przykrywamy pieluchą lub ściereczką i odstawiamy na ok. 10 - 15 minut. Rozwałkowujemy na cieniutki placek. Kroimy nożem lub radełkiem na paski szerokości ok. 2,5 cm cm i długości ok. 12 cm. Każdy pasek nacinamy wzdłuż w środku i przewijamy przez dziurkę.Smalec rozgrzewamy w garnku bardzo mocno i wrzucamy po kilka faworków, smażąc na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy obficie cukrem pudrem! Zajadamy! Smacznego!

Tagi:

faworki chrust