Sposób przygotowania:
Karnawałowe Faworki
Mąkę mieszamy ze śmietaną ( siekając nożem ). Dodajemy żółtka , spirytus i szczyptę soli. Dokładnie wyrabiamy ( jeśli będzie się kleiło , podsypujemy mąką ). Wyrobione ciasto tłuczemy wałkiem przez kilka minut , składając co chwilę na pół. Przykrywamy pieluchą lub ściereczką i odstawiamy na ok. 10 - 15 minut. Rozwałkowujemy na cieniutki placek. Kroimy nożem lub radełkiem na paski szerokości ok. 2,5 cm cm i długości ok. 12 cm. Każdy pasek nacinamy wzdłuż w środku i przewijamy przez dziurkę.Smalec rozgrzewamy w garnku bardzo mocno i wrzucamy po kilka faworków, smażąc na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy obficie cukrem pudrem! Zajadamy! Smacznego!