Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kasza manna z dżemem i bakaliami na śniadanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Śniadania najczęściej jemy w pospiechu, warto znaleźć chwilkę i przygotować smaczne i pożywne śniadanie. Ja proponuję kaszę mannę na mleku z suszonymi owocami i pysznym dżemem.

Kasza manna z dżemem i bakaliami na śniadanie

Składniki:

Kasza manna z dżemem i bakaliami na śniadanie

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 małe płaskie łyżeczki cukru
  • 6 płaskich łyżek kaszy manny
  • suszona żurawina według uznania
  • suszony berberys według uznania
  • suszona morwa według uznania
  • dżem o smaku czarny bez ( po łyżce na porcję )

Sposób przygotowania:

Kasza manna z dżemem i bakaliami na śniadanie
1. Mleko zagotowujemy, dodajemy cukier i wsypujemy kaszę mannę, energicznie mieszamy, żeby nie było grudek, następnie gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia.

2. Do dwóch miseczek po równo nakładamy ugotowanej kaszy, posypujemy suszonymi owocami, na środek nakładamy porcję dżemu i podajemy.

3. Smacznego.



Rady: Z przepisu wychodzi dwie porcje. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.