nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Waniliowa kasza manna z jagodowym akcentem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Solidna porcja sycącej kaszy manny z dodatkiem domowego dżemu jagodowego i biszkoptów to znakomita propozycja na wartościowe śniadanie dla osób lubiących pożywnie i słodko zacząć dzień.

Waniliowa kasza manna z jagodowym akcentem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Waniliowa kasza manna z jagodowym akcentem

 

  • 400ml mleka 1,5% tłuszczu
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka białego cukru
  • 2,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka dżemu jagodowego
  • 2 okrągłe biszkopty

Sposób przygotowania:

Waniliowa kasza manna z jagodowym akcentem
Odlać około 100ml mleka do szklanki, a resztę mleka przelać do garnuszka i nastawić na gotowanie. W odlanym mleku rozmieszać dokładnie dosypaną kaszę mannę oraz biały i waniliowy cukier. Gdy mleko w garnku się zagotuje, gdy zacznie się unosić przelać do niego rozmieszaną w odlanym mleku kaszę z cukrami. Gotować całość na niedużym płomieniu od czasu do czasu mieszając. Gdy kaszka zgęstnieje i będzie ugotowana przelać ją do miseczki. Po chwili na wierzch przelanej kaszy, na jej środek nałożyć dżem jagodowy. Biszkopty przełamać na pół i ułożyć je wzdłuż na dżemie jagodowym.
Waniliowa kasza manna z jagodowym akcentem
Część mleka przelana do garnka do zagotowania i część mleka odlana do szklanki do rozmieszania kaszy manny z cukrami.
Waniliowa kasza manna z jagodowym akcentem
Kasza manna podczas jej gotowania na niedużym płomieniu.