kuchenny świat

kuchenny świat

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 370]

Pasztet z selera

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wegetariański pasztet z selera. Przygotowany z warzyw, a smakuje wybornie. Dobrze smakuje na ciepło jak też na zimno.

Pasztet z selera

Składniki:

Pasztet z selera

 

  • 1 średni seler
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka bulionu
  • 10 dag.masła
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 szkl.bułki tartej
  • 3 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz i bułka tarta do blaszki

Sposób przygotowania:

Pasztet z selera
Seler myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce (duże oczka). Cebulę pokroić w średnią kosteczkę, a czosnek bardzo drobną. Do garnka wkładamy starty seler, cebulę, czosnek oraz masło, pokrojone na drobne części, dolewamy bulion i gotujemy 15 minut.

Do przestudzonej masy dodać jajka, bułkę tartą, tarty chrzan, gałkę muszkatołową, kwaśną śmietanę, sól i pieprz. Wymieszać. Wyłożyć do keksówki ( blaszka wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą).

Zapiekać około godziny w temp.180 stopni.