aneczka84

aneczka84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Kawa inka na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kawa Inka na zimno w sam raz na gorące wakayjne popołudnia

Kawa inka na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kawa inka na zimno

 

  • ¾ wysokiej szklanki przefiltrowanej wody w dzbanku DAFI
  • 1,5 dużej łyżki kawy INKA z błonnikiem
  • 3 duże łyżki śmietany 12%
  • 1 duża łyżka cukru pudru
  • Szczypta kolorowej posypki

 

Sposób przygotowania:

Kawa inka na zimno
Do dzbanka filtrującego DAFI wlewamy wodę bezpośrednio z kranu i filtrujemy. Następnie przefiltrowaną wodę wlewamy do wysokiej szklanki na ¾ jej wysokości. Następnie do szklanki wsypujemy rozpuszczalną kawę Inkę z błonnikiem i dokładnie mieszamy łyżką, aby nie było grudek. Tak przygotowaną kawę na zimno pozostawiamy w szklance i zabieramy się za śmietankę. I tak, do miseczki wlewamy3 duże łyżki 12% śmietany i dodajemy kolejno 1 łyżkę cukru pudru. Składniki starannie miksujemy aż do powstania jednolitej masy bez grudek. Powstałą masę wlewamy delikatnie na wcześniej przygotowaną kawę INKĘ, aby nam się nie zmieszały warstwy kawy ze śmietanką. Kolejno na śmietankę posypujemy kolorową posypką. I tak przygotowaną Inkę na zimno podajemy do spożycia SMACZNEGO :)
Kawa inka na zimno
Do głębokiego naczynia dajemy śmietankę 18%
Kawa inka na zimno
Następnie dodajemy cukier puder i miksujemy
Kawa inka na zimno
Mikujemy do tego stopnia aby powstała nam gęsta masa.
Kawa inka na zimno
Do przefiltrowanej wody wsypujemy kawę INKĘ i starannie mieszamy

Tagi:

kawa