mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kawa latte macchiatto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Należy zwrócić uwagę, aby kawowy napar miał większą temperaturę niż mleko, gdyż zamiast trzech warstw wyjdą nam tylko dwie.

Kawa latte macchiatto Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kawa latte macchiatto

 

  • na 4 porcje:
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 szklanki gorącej wody

 

Sposób przygotowania:

Kawa latte macchiatto
Mleko wlewam do rondelka, zagotowuję. W międzyczasie parzę kawę rozpuszczalną, słodzę ją do smaku. Gdy mleko lekko przestygnie, ubijam je mikserem lub trzepaczką albo przelewam do niewielkiego słoiczka i potrząsam do uzyskania mlecznej piany. Wlewam mleko do wysokiej szklanki tak do około 3/4 wysokości szklanki. Następnie bardzo ostrożnie cienkim strumieniem po ściance szklanki wlewam gorącą kawę. Temperatura kawy musi być wyższa niż temp. mleka. Wierzch kawy można ew. posypać startą czekoladą lub kakao jednak nie jest to konieczne :)
Kawa latte macchiatto
Z mleka ubijam mleczną piankę mikserem lub trzepaczką
Kawa latte macchiatto
W szklance zaparzam kawę rozpuszczalną, słodzę do smaku

Tagi:

kawa