nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Kawa na zimno.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Prosta i szybka w przygotowaniu kawa, bardzo orzeźwiająca, świetna na upalne dni.

Kawa na zimno.

Składniki:

Kawa na zimno.

 

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki białego cukru
  • 200 ml mleka (2% tłuszczu)
  • 2 kostki lodu
  • czekoladowa biało-czarna posypka

Sposób przygotowania:

Kawa na zimno.
Do szklanki przesypać kawę i cukier i zalać oba składniki dobrze schłodzonym mlekiem. Wymieszać napój łyżeczką. Następnie użyć spieniacza do mleka i zmiksować nim wstępnie przygotowaną kawę, dzięki czemu na górze kawy z mleka utworzy się przyjemna i puszysta pianka. Na górze kawy, wierzchu pianki ułożyć kostki lodu. Całość posypać czekoladową biało - czarną posypką. Kawę można sobie oczywiście bardziej lub mniej osłodzić w zależności od swojego gustu lub dodać więcej lodu, jeśli się chce uzyskać jej bardziej chłodzący efekt.

Tagi:

lody kawa