monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1335]

Kawa o smaku anyżowym

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Rano aromatyczna herbata a do południa kawa-naprawdę wyborny smak-smakosze będą usatysfakcjonowani

Kawa o smaku anyżowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kawa o smaku anyżowym

 

  • 180ml zimnej wody
  • 30-40 ml mleka
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Kawa o smaku anyżowym
Anyż rozgnieść drobniej. Ja położyłam na woreczek i najpierw go potraktowałam tłuczkiem do mięsa a potem jeszcze wałkiem do ciasta (chyba już pora pomyśleć o moździerzu:-)). Do rondelka wlać wodę, wrzucić rozdrobniony anyż i dodać kawę, zamieszać i gotować na wolniuteńkim ogniu. Co jakiś czas choć raz zamieszać. Gdy woda zawrze policzyć do 5:-) i wyłączyć ogień. Dodać cukier i dokładnie go wymieszać najlepiej trzepaczką. Zdjąć z palnika i wolnym strumieniem dolewać mleko cały czas mieszając. Przecedzić przez sitko do ulubionej filiżanki i pić gorące:-) Smacznego;-)
Kawa o smaku anyżowym
Do wody dodać rozdrobniony anyż i kawę, wolniutko gotować
Kawa o smaku anyżowym
Zdjąć z palnika i wolnym strumieniem wlewać mleko
Kawa o smaku anyżowym
Przecedzić przez siteczko do ulubionej filiżanki

Tagi:

kawa