Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kajmakowa kawa na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kawa w świątecznej wersji. Podana na zimno, bardzo słodka, ślicznie udekorowana. Polecam na świąteczny podwieczorek. Jest już na tyle ciepło, że można pozwolić sobie na taką kawę. Można zaskoczyć nią gości.

Kajmakowa kawa na zimno

Składniki:

Kajmakowa kawa na zimno

Składniki:

  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
  • mleczko do kawy według uznania
  • ewentualnie cukier do smaku
  • około pół szklanki śmietanki kremówki 30 %
  • pół puszki masy krówkowej (20 dag)
  • 2 łyżki ajerkoniaku
  • orzeszki w cukrowej polewie (według uznania)
  • bratki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kajmakowa kawa na zimno
1. Kawę zalewamy gorącą wodą, dodajemy mleczka według uznania, ewentualnie słodzimy. Kawę odstawiamy do schłodzenia. Zimną rozlewamy do dwóch szklanek, kubków lub filiżanek.

2. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy masę krówkową i ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Następnie wyciskamy na zimną kawę. Można ewentualnie wyłożyć łyżką.

3. Kawę dekorujemy ajerkoniakiem, bratkami i orzeszkami w polewie, orzeszki można pokruszyć.

4. Podajemy, a ja smacznego życzę.

Moje rady:

Z tej receptury wychodzi 2 porcje.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Zamiast śmietanki kremówki można ubić śmietankę typu ,, Śnieżka '', ubijamy ją w około 100 ml zimnego mleka.