marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kawa orzechowa.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Aby zrobić kawę orzechową,należy zmielić najpierw naturalną,a o- -rzechy utłuc ze skorup,a następnie w moździeżu na miał,wymieszać z kawą.

Kawa orzechowa.

Składniki:

Kawa orzechowa.

 

  • 1/2 kg.orzechów włoskich lub laskowych mielonych lub tłuczonych w moździeżu,
  • 1 kg.kawy naturalnej,mielonej,
  • cukier,
  • 1 l.wrzątku do zalewania kawy,
  • mleko do kawy.

Sposób przygotowania:

Kawa orzechowa.
Aby zrobić kawę orzechową,należy najpierw zmielić kawę naturalną,albo użyć neski,nie mieląc jej.Skorupy orzechów zmiaż-
-dżyć dziadkiem do orzechów i wyjmować zawartość z nich.Skoru-
-py wyrzucić,a jądra owoców wrzucić do moździeża i bardzo drobno utłuc nawet na miał.Następnie zmieszać miał orzechowy z
kawą naturalną mieloną lub też rozpuszczalną i wsypać do metalowych puszek.Można też od razu sporządzić napój,sypiąc po
2-4 łyżeczki kawy orzechowej do szklanek czy kubków i zalewając
wrzątkiem oraz podać z cukrem i mleczkiem do kawy wg.uznania.

Tagi:

kawa