oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Kawa po holendersku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepysznie kawy po holendersku !

Kawa po holendersku

Składniki:

Kawa po holendersku

 

  • 3 dag masło
  • 25 dag cukier
  • 3 szt żółtka
  • 3 dag mąka
  • 1 l piwo
  • 2 dag tarty gałka muszkatołowa
  • cukier waniliowy do smaku
  • 1/5 szkl koniak
  • 1/3 l mocna i gorąca kawa

Sposób przygotowania:

Kawa po holendersku
Rozetrzeć bardzo dokładnie masło, cukier, żółtka i mąkę z piwem (100 ml). Dodać cukier waniliowy i odrobinę utartej gałki muszkatołowej. Podgrzewać przez cały czas mieszając i dodając resztę piwa. Odstawić z ognia, dodać koniak i bardzo gorącą kawę. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.

Tagi:

kawa piwo tarta